Zit jij ook vol goede voornemens om vaker te bloggen op je site? Ben je het ook steeds van plan om nu echt, echt, echt vaker een bericht te plaatsen? Maar schiet het er telkens nèt even bij in omdat andere zaken nèt even belangrijker zijn?

inspiratie voor blogsHoe mooi zou het zijn als ik je in deze blog het ideale recept kon geven waarmee je discipline opbouwt om regelmatig te bloggen. In 5 stappen naar regelmaat, de drie gouden tips voor een wekelijkse blog, zoiets. Want bloggen heeft vooral zin als je vaak publiceert, zodat je langzaam aan je publiek kunt opbouwen en uitbreiden. De meeste ondernemers weten dat wel. Maar weten en doen, dat zijn twee verschillende dingen. Je kunt het nog zo mooi tijd blokken in je agenda, een jaarplanning maken in excel…  en toch is het zó makkelijk om die afspraak met jezelf even te verzetten.

Veel ondernemers worstelen hiermee. Aandacht voor je klanten gaat vaak ten koste van aandacht voor je bedrijf. En de ene discipline is de andere niet. Zo trainde ik de afgelopen tijd probleemloos vier keer per week voor een halve marathon en verzuimde zelden. Kon ik diezelfde discipline maar opbrengen voor het bloggen.

Maar vooruit, we gaan niet bij de pakken neerzitten. Zo moeilijk kan het niet zijn om iets van discipline op te bouwen. Vooruit, daarom toch drie suggesties, om je weer even op weg te helpen.

  1. Schrijf alléén over een onderwerp dat je echt interesseert. Iets waar je eindeloos over kan vertellen, daar voel je je zeker over. Je hebt het in de vingers, of je wilt er de beste in worden. Dat meesterschap (of je streven ernaar), is een belangrijk aspect van intrinsieke motivatie. Discipline lukt alleen als je intrinsiek gemotiveerd bent. Als de wil van binnen komt, dus. Niet omdat bevriende ondernemers het tegen je zeggen, of omdat je business coach je het heeft aangeraden. Dus: schrijf iets waar je van binnen uit enthousiast over wordt.Gastmaal_bespreking_website2
  2. Welke vraag heeft iemand gisteren of vandaag aan je gesteld over je werk? Maak er gelijk een blog van! Het onderwerp is dan nog vers in je gedachten. Je voelt de urgentie. En je hebt al een antwoord gegeven, dus dan kan je dat net zo goed nog een keer opschrijven. En zo heb je ook gelijk een onderwerp te pakken waarvan je wéét dat het leeft. (Zo is deze blog het resultaat van een gesprek dat ik had met opdrachtgever Data Matters, over teksten voor hun nieuwe website).
  3. Schrijf een paar blogaanzetten in één keer. Als je dan toch een keer tijd hebt gemaakt: ga niet gelijk zitten schrijven. Pak eerst een wit velletje, en schrijf je onderwerp in het midden van het velletje op. Zet de timer van je telefoon op 10 minuten. En dan: associëren maar. Wat hoort er nog meer bij je onderwerp? Wat staat er tegenover? Welke voor- en nadelen? Voor wie belangrijk? Enzovoort. Maak een mind map, een woordwolk, een begrippenspin, whatever. Maar: schrijf. 10 minuten lang. Niet korter, geen pauze. Domme woorden mogen ook. Na de zoemer neem je afstand van je velletje. Met een andere kleur pen kan je onderwerpen onderstrepen, met elkaar verbinden, etc. Zitten er leuke blogonderwerpen bij? Maak gelijk een lijstje in word, en schrijf per onderwerp gelijk wat dingen uit. Fijn, zo’n voorraadje. Dan kan je de volgende keer gelijk een onderwerp inkoppen.

Wil je meer hulp, begeleiding of een stok achter de deur? Stuur me een mailtje, dan neem ik contact met je op.