Doe mee in de strijd tegen onduidelijkheid

Voor de duidelijkheid voert actie voor méér duidelijk taal op internet! Doe je mee? Samen bezorgen we nog meer lezers een groot plezier. Niemand wil zijn tijd verdoen met dingen proberen te begrijpen die rommelig of onduidelijk zijn. Als je deze vijf actiekreten in acht neemt kan het haast niet mislukken:

  1. Begin niet bij het begin: je intuïtie is om een verhaal te schrijven dat bij het begin begint. Je begint met een zakelijke variant op “er was eens” en rolt het hele verhaal netjes uit. Dat leest fijn als je een sprookjesboek leest. Maar als je duidelijkheid wilt, kan je beter beginnen met het belangrijkste van je tekst. Doelgericht schrijven dus, maar dan zonder aanloop over het voetbalveld richting het doel. Gelijk de bal op de stip en in de hoek schieten. Mensen die op internet informatie zoeken, nemen namelijk niet de tijd voor lange dribbels. Ze scannen supersnel de informatie op zoek naar de antwoord op hun vraag.
  2. Tover met titels: de titels die je in de tekst gebruikt, zijn de stapstenen voor je lezers waarmee ze zich makkelijk door de tekst kunnen bewegen. Op basis van een goede titel besluit de lezer of hij de zinnen eronder gaat lezen. Hoe goed je tekst ook is, als de titel niet goed is bestaat dus het gevaar dat ‘ie niet gelezen wordt. Copyblogger heeft hier een heel inzichtelijk handboek over geschreven.
  3. Alles behalve blabla: als je niet op let sluipen er allemaal vage termen en nutteloze woorden in een tekst. Vermijd mumbojumbo en managementlingo, schrap afkortingen en vaktermen die buitenstaanders niet (kunnen) begrijpen. Dat levert teksten op die (bijna) iedereen snapt. Daag jezelf uit: herschrijf je tekst voor een tienjarige. Tienjarigen snappen veel, maar veel ook niet. Je komt uit op een tekst die geschikt is voor het Jeugdjournaal. En dat is toevallig een programma waar ook heel veel volwassenen graag naar kijken.
  4. Weg met de wolligheid: voorkom dat je lezers indutten onder een warm wollen dekentje van bewoordingen als: Er zullen wellicht maatregelen worden getroffen aangaande de voorgenomen beleidsplannen betreffende de realisatie van … zzz… bent u nog wakker? Zorg voor actieve taal. Met actieve taal beschrijf je wie wat doet, hoe, waar & waarom. Dus niet: er worden maatregelen getroffen voor betere verkeersveiligheid. Maar: de gemeente maakt het veiliger uw straat. Daar frist iedere tekst van op en valt niemand bij in slaap.
  5. Geen woord te veel: wees zuinig met letters. Houd je zelf gefocust op het doel van je tekst. Ga niet uitweiden. Leef je niet uit in opsommingen met meer dan zeven bullets. Want dan verliest de lezer zijn aandacht en gaat ‘ie dwalen. Dat betekent trouwens niet dat je per se korte teksten moet maken. Want mensen hebben meer informatie nodig om een keuze te maken. Een auto koop je ook pas na een goed verkoopverhaal – en een man trouw je ook niet na de eerste verpletterende openingszin. Wees eens hard voor jezelf: tel het aantal woorden dat je hebt geschreven en schrap 20%. Beter zo? Kan er nog 20% af?

Wat zijn jouw actiekreten tegen onduidelijkheid? Laat het me weten via het reactieveld.

Ben je benieuwd of jouw teksten nog duidelijker kunnen? Vraag een gratis duidelijkheidsscan aan bij Voor de duidelijkheid!

Klik hier voor een duidelijkheidsscan